Головна ЗМІ про нас Преса Ігор Прокопів: «ТРЕБА ЗАТВЕРДИТИ ЄДИНИЙ І ЧЕСНИЙ ТАРИФ»

Ігор Прокопів: «ТРЕБА ЗАТВЕРДИТИ ЄДИНИЙ І ЧЕСНИЙ ТАРИФ»

Люди не люблять тепловиків. Платити треба дорого, послуга не завжди якісна. Підприємство «Івано-Франківськтеплокомуненерго» намагається робити кроки вперед. Детальніше - керівник підприємства Ігор Прокопів.

-  Пане Ігоре, чому для України так важливе енергозбереження?

—МВФ і вся міжнародна спі­льнота вимагають бездотаційного газу в Україні, тобто перевести нас на ринкові відносини. Тому що не хочуть кредитувати економіку, яка несе такі великі дотаційні навантаження. Відтак, усі говорять про енергозберігаючі технології. Правда, аби замінити газ, треба інвестувати в якусь технологію та одноразово витратити втричі більше коштів. А кошти на це треба знайти.

—То який вид палива найвигідніший?

-  Кожен із них має свої плюси та мінуси. Для теплоенергетиків вигідний будь-який, який би сукупно коштував менше, ніж газ, і був екологічно чистішим. Перший, найпростіший замінник

-  це електрика на котельнях, яка ще й зовсім нешкідлива. Але це актуально тільки вночі, бо саме толі є надлишок електрики.

—Це можливо впроваджувати у великих обсягах?

-  Зараз це реально. Особливо за рахунок атомних енергетиків, які можуть виробляти більше. І вночі міг би бути нічний тариф для «Теплокомуненерго», яке б робило підігрів гарячої води і тепла. Але для цього має бути спеціальна ціна. Бо по 70коп. ми не витримаємо, мало би бути 20-25коп. Це би замінило газ і було б дешевше. А електрика добра ще тим, що немає жодних викидів і нам легко монтувати

-  поставив електрокотел і жодних тобі насосів чи труб...

— Певне, ще треба вкласти багато коштів у модернізацію?

— Ні, котли дешеві, приблиз­но 10-12 тис. грн. У нас є такий на котельні по вул. Військових ветеранів і ми підігріваємо воду. Але поки ми купуватимемо елек­трику по 70 коп., це буде дорого. Зараз виходимо з того, що це лише одиничний випадок. 1 даємо ми собі раду тільки через те, що наші когенераційні установки працюють і за рахунок власної електроенергії.

— Можна детальніше?

— Маємо чотири когенера­ційні установки, завдяки яким, спалюючи газ, отримуємо і тепло, і електроенергію. Електрику ски­даємо в мережі і платимо обленерго за транспортування до своїх котелень. Відтак, ми споживаємо електроенергію на 3 млн. грн., а платимо енергетикам приблизно 800-900 тис. грн. Отже на 2 млн. грн., ми виробляємо електроенер­гію самі.

А влітку нам не потрібно так багато електроенергії, ми її споживаємо на суму до 100 тис. грн., тільки на підігрів води та роботу обладнання. Тому зараз є питання, щоб її продавати на енергоринок та отримувати за це гроші або закривати свої борги, надаючи електроенергію іншим підприємствам.

—А що з біопаливом?

—Ми одними з перших в Україні отримали цей досвід. В результаті маємо котельню, яка працює на біопаливі. Однак, оскільки цей проект перший, він виявився сирим. Тож зараз він у доробці.

—Що саме не так?

—Котельня на біопаливі пра­цює на спаленні технологічних дров. Для цього палива є певні технічні умови. Перше— діаметр дров, не більше 15см. Тому ми доукомплектовували щипорізку, яка пристроєм розколює дрова до того діаметру, який треба. Друге - вологість. Щипа мокра, а сушка працювала тільки тоді, коли був включений котел, тому ми мусили її переробляти. А через мокру шипу ми не могли досягнути температури більше 60 градусів. Відтак, взимку двічі переходили на газ.

Ще є питання з викидами і складуванням. Тому що 400-500 кубів дров, а це місячна норма - це великий склад, який треба десь зберігати.

— Тобто варіантів нема і газу ми позбутися не можемо?

— Варіанти є. Зараз сушка запрацювала і ми доходимо до 70 градусів. Але питання все одно доопрацьовуємо. Зокрема, можемо виготовляти шипу безкоштовно, забираючи гілля в цілого міста. А далі з гілля виготовляти бри­кети. Завод «Пресмаш» виготовляє преси, спеціально для вироблення гранул, брикетів, полетів, які при спалюванні дають більше тепло і при здавлюванні стають менш вологими. Ми могли б, маючи такий прес, виготовляти брикети та їх складувати. А найголовніше з цього те, що гранули це не шипа, вони мають великий ККД, на рівні вугілля. Бо самою щипою дійсно важко досягти високої температури.

—Розкажіть про реконструк­цію котелень, яка робитиметься за кошти кредиту ЄБРР. Це допоможе зекономити?

—Реально замінивши облад­нання, ми матимемо економію тільки 5-7%. Втрати у мережах

—ще 15-20%. Решта тепловтрат

—це самі будинки, і становлять вони 15-30%. Тут є дуже багато складових: незакриті під'їзди, підвали, не утеплені стіни, відсутність склопакетів у будинках і на сходових. Тобто, якщо ми прове­демо реконструкцію котелень за рахунок кредиту ЄБРР, ми все одно справу зробимо тільки наполовину. Тому цс програма комплексна. І місто мало би виступати основ­ним замовником.

—Місто коштів не знайде. Що тоді?

—Місто не може виділити таких коштів одноосібно. Так само, які неможливо зробити усі дороги. Тому має бути програма і для цього є державний бюджет. В Україні так повелося, що з державним бюджетом треба працювати.

—Люди не люблять тепловиків. Як вважаєте, за що?

—Наша найбільша проблема не в тому, що послуга, яку надаємо.

—           дорога, а в тому, що вона не регу­льована. Бо на кожній батареї має бути кран та лічильнику всьому світі так. 1 кожен для себе сам вирішує: палить чи економить. А без цього споживачі є бранцями «Теплокомуненерго», бо світло, газ, воду вони можуть економити, а тепло — ні. Цю ситуацію треба поміняти і це має називатися реформою Ж КГ.

—Коли можна на таке чекати?

—Асоціація тепловиків звер­талася до уряду з різн йми питан­нями. Перше - ціна на газ. Не може бути так, що газ для тепловиків дорогий, а для населення дешевий. Має бути однаково дешево або однаково дорого. Друге - регулю­вання тарифів. Треба затвердити єдиний і чесний тариф для цілої України, і не залежати від виборів, політики, депутатів. Бо міста не можуть із цим дати собі раду. Однак, це урядові програми, і самі ми тут нічого не зробимо.

ТЕТЯНА СОБОЛИК

РЕПОРТЕР № 11 (461) І 18 березня 2010